Choď na obsah Choď na menu
 


Zatajená kybernetická vojna proti Líbyi

9. 5. 2011

Snáď nikto nepochybuje o tom, že desiatky krajín majú k dispozícii dostatok expertov a hackerov schopných paralyzovať verejné aj neverejné počítačové siete nepriateľa (Aj slovenská polícia má napr. vlastnú sieť, nezávislú od internetu a má k nej prístup prakticky každý policajt). O ich masovom nasadení však nebýva žiadnej zmienky, keď nerátam 2-3 ročne celosvetovo šírené poplachy o nových víroch a podozrenia niektorých krajín z takéhoto vandalizmu. Nedávno sme čítali o nariadení bývalého egyptského prezidenta na vypnutie serverov, ktoré poskytovali internetové služby. Išlo však o vypnutie na niekoľko hodín, či málo dní. V prípade Líbye, ako ukážeme nižšie však ide o likvidovanie prakticky všetkých oficiálnych webov už celé mesiace.

 

Poradca premiérky Radičovej Mgr.Juraj Smatana, gymnaziálny profesor sa na FB zaoberá otázkou legitimity popravy Usáma Bin Ládina, naviac bez súhlasu Pakistanu: „Keď v roku 1914 Rakúsko - Uhorsko požadovalo, aby jej policajné jednotky mohli vyšetrovať sarajevský atentát na území Srbska, všeobecne sa to považovalo za neprijateľné ultimátum, narušujúce základný znak štátnej suverenity. Niečo sa zmenilo v medzinárodnom práve? ... Prečo to však nezaujíma našich novinárov? Odmyslime si detaily - došlo k vykonaniu de facto trestu smrti bez súdneho procesu, a to na území cudzieho štátu. Žijeme v reálnom svete: vlády si držia tajné služby, aby mohli v krajnom prípade vyparatiť takýto zásah, a potom ho popierať. Ale tuná sa pán prezident na to kukali on-line, a ešte sa tým chvália.

 

A tuná sa likvidujú všetky líbyjské loajálne web stránky v anglickom a iste aj v iných jazykoch a žiadne masmédiá na svete si to nevšímajú? Nevšíma si to ani vyššie uvedený poradca ani jeho priatelia a podporovatelia ako Jano Budaj, Eduard Chmelár, a iní. Nižšie som vybral všetky líbyjské médiá, ako ich uvádza aktuálna stránka českého MZV ČR, ktorí však skutočnosť, že prakticky všetky nimi uvádzané stránky, prinajmenej adresy, ako ich uvádzajú už neexistujú. Okrem spomenutých stránok, preveroval som aj množstvo iných, dokonca aj také, ktoré by podľa Googla mali byť ešte funkčné. Žiadna nie je! Nepochopiteľné, ak sa takýto útok, prvý známy v histórii nespomína ani na odborných stránkach o informatike.

 

Libyjská média - na stránke MZV ČR – k 7. máju 2011

(Aktualizácia podstránky je s dátumom: 17.02.2004 11:20, tučne vytlačený text je originál, menším písmom, kurzívou sú moje poznámky)

 

Tiskové agentury

 

Jamahiriya News Agency (JANA) - (www.jamahiriyanews.com)

Doména je na predaj u britskej súkromnej firmy SED! Finančné supy sa vrhajú ešte aj na virtuálne stopy po zlikvidovaných líbyjských webových stránkach! http://www.sedo.co.uk/search/details.php4?domain=jamahiriyanews.com&language=e&et_sub=164&partnerid=14460&et_cid=13&et_lid=17473. Iná adresa štátnej líbyjskej tlačovej agentúry http://www.jananews.ly je nefunkčná tiež. So zjavným uspokojením to komentujú napr. na izraelskej stránke http://judeopundit.blogspot.com/2011/02/is-jamahiriya-news-agency-defunct.html.

Deníky

Al-Jamahiriya (www.aljamahiria.com)

Zobrazí sa len verzia v arabskom písme (letopočet od stvorenia sveta, kresťanský letopočet, moslimský letopočet). Pravdepodobne sa dá zobraziť len jediné číslo – zo 4. 3. nášho kalendára alebo 3. 4. E-mailová adresa info@aljamahiria.com tiež nefunguje (his message was created automatically by mail delivery software. A message that you sent could not be delivered to one or more of its recipients. This is a permanent error. The following address(es) failed:  info@aljamahiria.com -  mailbox is full: retry timeout exceeded)

Az-Zahf Al-Akhder (www.azzahfalakhder.com)

Natistami zakázaná stránka. Zobrazí sa len anglický text: This Account Has Been Suspended

Al-Shams (www.alshames.com)

Funkčná stránka. Ale len v arabčine.

Al-Fajr Al-Jadeed (www.alfajraljadeed.com

Pravdepodobne sa dá zobraziť len jediné číslo – zo 4. 3. nášho kalendára alebo 3. 4. – len v arabčine. 5 rubrík stránky je natistami zlikvidované. Buď je hlásenie „The account can´t find“ alebo „The account is suspended.“

 

Čtrnáctideníky

 

The Tripoli Post (www.tripolipost.com)

Tohto časopisu sa podľa všetkého zmocnili natisti a ich prisluhovači, takže mu ponechali právo na existenciu na webe.

Televize

 

Al-Jamahiriya

Al-Jazeera (natistická televízia expandujúca z Kataru do celého arabského, možno aj moslimského sveta)

Al Arabiya

LBC

 

Podľa stránky MZV ČR spracoval: Karol Nagy

 

Súvisiace články:

 

Vládne, provládne a neutrálne web stránky

 

Komentáre

Pridať komentár

Prehľad komentárov

Dnes zlikvidovali na Facebooku

(Admin, 13. 5. 2011 11:46)

stránku Millions Supporting Al Gaddafi. Ale už je obnovená! - http://www.facebook.com/Millions.Supporting.Gaddafi#!/Millions.Supporting.Gaddafi

Ale, už je obnovená! Pôvodná mala tisíce členov, táto za niekoľko hodín už takmer 300.

Pridávajte, prosím v komentároch názvy a iné informácie o všetkých Vám známych likvidovaných stránkach. A kupujte poštové holuby. Pripravujte vatry na kopcoch a maratónskych bežcov!