Choď na obsah Choď na menu
 


Pápež Benedikt XVI. podporil úsilie Africkej únie, Líbye a iných o prímerie

21. 4. 2011

Pápež Benedikt XVI. na veľkonočnú nedeľu podporil úsilie Africkej únie, Líbye a iných štátov o prímerie

 

Žiaľ, ani obdobie Veľkej noci sa nevyhýba krvavým udalostiam. Akoby krv Ježiša Krista nestačila raz navždy. V skutočnosti stačila pre spásu kohokoľvek z nás. Predsa, akoby nestačila pre mocných tohto sveta, ku ktorým sa chcú radiť aj predstavitelia malého, vraj kresťanského Slovenska. Boh nás obdaroval príchodom svojho Syna na tento Svet. A skrze jeho smrť na kríži nás obdaroval nádejou na večný život. A čím obdarúvame svojich blížnych my?

 

„Obdarúvame“ ich prostredníctvom križiackych (Tak ich, žiaľ pomenúvajú niektorí naši moslimskí bratia a sestry) lietadiel NATO „kresťanskými bombami“. Nevieme, že aj naši kresťanskí bratia a sestry v Líbyi tieto naše dary, nás tiežkresťanov odmietajú. Pritom si nechceme všímať, že aj priamo z epicentra diania máme informácie od katolíckeho arcibiskupa z Tripolisu Mons. Giovanniho Martinelliho prostredníctvom vatikánskej misijnej agentúry FIDES, ktoré sú žiaľ v našej tlači, vrátane katolíckej cenzúrované. Mohli by sme takto vedieť o. i., že:

 

Bomby nič nevyriešia..., Obeťami bomb bývajú vždy aj civilisti..., Kaddáfi podľa arcibiskupa Martinelliho nie je taký, ako o ňom klamú svetové média..., Líbyjčania sú veľmi ústretoví, aj ku kresťanom..., Líbyjčania by si mali svoje problémy vyriešiť sami..., Iniciátormi násilností v Líbyi boli demonštranti (ktorých niektoré požiadavky mohli byť pritom aj plne oprávnené)..., Rebeli neprijali návrh na prímerie, ako ho podala Africká únia a ako ho prijala aj Líbyjská vláda..., Povstalci neprijali ani návrh na prímerie bez akýchkoľvek podmienok, ktorí podali spoločne predstavitelia 250 moslimských náboženských spoločností svorne s predstaviteľmi kresťanských cirkví sídliacich v Tripolise..., Spomenuté návrhy na prímerie odmietli aj predstavitelia štátov NATO – okrem Turecka...

 

Pápež Benedikt XVI. v tradičnom posolstve mestu a svetu povedal tiež, že zbrane v Líbyi majú ustúpiť diplomacii a dialógu. Kiežby slová predstaviteľa miliardy katolíkov počúvali aj katolíci vo vládach a v parlamentoch štátov NATO, vrátane Slovenska!

 

Kaddáfiovský režim je a bol vždy otvorený dialógu. Líbya vykonala v ostatných rokoch množstvo ústupkov západu, čoho dôkazom je aj to, že s ním uzatvárali mnohé krajiny, vrátane USA diplomatické vzťahy. Medzi prvými inštitúciami západu s diplomatickými vzťahmi s Líbyou bola od roku 1997 Svätá stolica, hoci to vtedy spôsobilo jej roztržku s USA. Otváranie sa Líbye západu, hoci bez straty samostatnosti spôsobilo nevôľu niektorých fundamentalistických moslimských kruhov, vrátane tých, ktorí sa teraz v Bengházi opierajú o vojenskú pomoc NATO. Najvyššie HDP na obyvateľa v rámci Afriky, vysoká životná úroveň a sociálne vymoženosti, najmä na podporu rodín a detí sú už snáď trochu známe aj u nás, hoci to masmédiá zamlčiavajú. Štvornásobný vzrast počtu obyvateľstva za uplynulé polstoročie, najvyšší na svete, pritom bez rizika vyčerpania prírodných zdrojov a zaťaženia krajiny (V Líbyii žije stále ešte len 6,8 miliónov obyvateľov) sú známe menej. Líbya je ochotná ísť v ústupkoch aj ďalej. Hovoria však o tom, že rozhodnúť musia všetci občania Líbye, nielen rebeli a už vôbec nie tlaky zo zahraničia. A NATO im nechce slobodné voľby dovoliť!

 

Boh obetoval za nás život svojho syna. V histórii aj milióny ľudí obetovali svoje životy za ideály ako spravodlivosť, sloboda, demokracia. Situácia od nikoho z nás kresťanov, a to ani od kresťanov slúžiacich v armáde, a teda ani od kresťanských duchovných vo vojenských uniformách nežiada, aby obetovali niektorí z nich životy pre to, aby mohli byť v Líbyii slobodné a demokratické voľby. K tomu predsa stačí nerobiť úplne nič. Alebo, ešte lepšie, ako nespočetnekrát pripomína biskup Martinelli, aktívnejšie a úprimnejšie sa diplomaticky zasadzovať.

 

Boh obetoval za nás život svojho syna. Dokážeme v týchto dňoch obetovať aspoň vlastnú nadradenosť, teda zrieknuť sa jej? Dokážeme v týchto dňoch obetovať aspoň zneužívanie drvivej vojenskej prevahy? Dokážeme obetovať aspoň našu účasť na vraždení vojakov a civilov v Líbyii a na predlžovaní útrap miliónom obyvateľov Líbye? Dokážeme obetovať aspoň našu účasť na uvrhnutí občanov Líbye späť do biedy a vyrobení mnohých z nich teroristov (Do februárových demonštrácií patrila Líbya k najbezpečnejším v arabskom svete)? Dokážeme obetovať aspoň našu účasť na rozkradnutí bohatstva Líbye pre miliardárov severnej pologule, budúcu miestnu privilegovanú vrstvu a ich prisluhovačov? Dokážeme sa obetovať, že „môžeme beztrestne“ zabíjať a kradnúť prinajmenej pasívne, ale nebudeme?! Dokážeme sa takto obetovať?

 

Ak áno, napíš(te) a podpíš(te) sa: „Nesúhlasím s bombardovaním Líbye“ v komentári pod týmto článkom. Prípadne na e-mail: vseobecneinformacie@yahoo.de, Alebo, ešte jednoduchšie, prihláste sa do skupiny „Nesúhlasíme s bombardovaním Líbye“ na Facebooku.

 

Patrícia Berová, Trenčín, patricia.berova@gmail.com

Mária Kanalíková, Raková, okres Čadca, m.kanalikova@gmail.com

Karol Nagy, Banská Bystrica, karolnagy77@gmail.com

 

 

Komentáre

Pridať komentár

Prehľad komentárov

Blood Albatross : Blood press plan

(ACixignite, 12. 10. 2018 22:23)

Torsion bras de quelqu'un est comment poupe votre sang pousse contre les parois de vos arteres lorsque votre coeur essence pompe le sang. Arteres sont les tubes qui transportent perseverent b gerer offre sang loin de votre coeur. Chaque culture votre manque de sensibilite bat, il pompe le sang a tous egards vos arteres a la prendre facilement de votre corps.
https://www.cialispascherfr24.com/cialis-prix-de-vente-en-pharmacie/

Wangle Your Blood Pressure Checked

(ACixignite, 28. 9. 2018 13:19)

Pression arterielle est comment poupe votre sang pousse contre les parois de vos arteres lorsque votre coeur determination pompe le sang. Arteres sont les tubes qui transportent perseverent b gerer offre sang loin de votre coeur. Chaque set votre coeur bat, il pompe le sang a tous egards vos arteres a la flanerie de votre corps.
https://www.cialispascherfr24.com/prix-cialis-pharmacie-andorre/

What causes high blood adversity

(Atitspouse, 9. 7. 2018 22:28)

Pression arterielle est comment poupe votre sang pousse contre les parois de vos arteres lorsque votre coeur determination pompe le sang. Arteres sont les tubes qui transportent perseverent b gerer offre sang loin de votre coeur. Chaque culture votre moelle bat, il pompe le sang par vos arteres a la vacances de votre corps.
https://www.cialispascherfr24.com/cialis-pharmacie-montpellier/

For pedophils

(Enjoy, 20. 6. 2011 16:36)

http://www.besttubeclips.com/daughter.html
http://tabooporn.bz/?gbv=lbhatzcrtfarg;
http://www.superlittlegirl.com/movies/Hardcore%20Teen1.shtml
http://www.secretlittlegirl.com/movies/oldman1.shtml
http://www.shygirlies.com/
http://youngmpegs.net/

Správy o náboženskej slobode

(Karol Nagy, karolnagy77@gmail.com, 4. 5. 2011 16:14)

Vážený pán Martinický,

pokiaľ, ako ste naznačili, že nemusíte veriť v otázke miery náboženskej slobody nielen líbyjskej vláde, ale ani apoštolskému vikárovi a arcibiskupovi, ani Svätej stolici, či samému pápežovi, iste uveríte pre Vás správe najdôveryhodnejšej - oficiálnej izraelskej správe, tým viac, že je skopírovaná zo správy US Štátneho departmentu (ako zdroj uvedený odkaz v izraelskej správe dole): http://www.jewishvirtuallibrary.org/jsource/anti-semitism/rellibya09.html

Kresťania v Líbyii

(Karol Nagy, karolnagy77@gmail.com, 4. 5. 2011 12:16)

Práve koncipujem list Mons. arcibiskupovi Giovannimu Innocentovi Martinellimu, apoštolskému vikárovi v Tripolise.

Vás by som sa len chcel opýtať: Nestačilo by Vám na začiatok, že už pred februárovými demonštráciami mali kresťania v Líbyi viac práv a slobôd od štátu aj lepšie vzťahy s líbyjskými organizáciami a občanmi ako väčšina iných, západu najposlušnejších arabských krajín?

Dialóg

(Karol Nagy, karolnagy77@gmail.com, 4. 5. 2011 12:07)

Pán Martinický, to snáď nemyslíte vážne, že tvrdíme, že "Kaddáfiovský režim je a bol vždy otvorený dialógu" absolútne a bez výnimky. Osobne mám na mysli okrem iného aj to, že M. Kaddáfiho považujem za mimoriadne úprimného človeka žijúceho svojim ideálom. S mnohými jeho myšlienkami, napr. o kritike parlamentných demokracií by sa mohol stotožniť aj pápež, aj ateisti usilujúci o demokraciu. Hovorí o priamej demokracii, o ktorej však ja zatiaľ, ani po viacnásobnom prečítaní rozhodujúcej kapitoly jeho Zelenej knihy nie som dostatočne informovaní. Neviem(e) napríklad ani toľko, či radoví občania volia iba svojich predstaviteľov, teda vlastne zástupcov, hoci Kaddáfi popiera zastupiteľskú demokraciu, alebo aj hlasujú o konkrétnych zákonoch, nariadeniach, dohodách a pod. V každom prípade, Kaddáfi rád diskutuje o demokracii na bilaterálnej úrovni, tak aj na viacstranných konferenciách. Keby chcel byť diktátorom, stačilo mu prijať marxizmus, trochu ho obrúsiť voči islamu, ešte v 70. rokoch mohol vytvoriť nástupište ZSSR v Afrike, vytvoriť železnú oponu na hraniciach, výstavnú sieň blahobytu a obmedzenej slobody v Afrike, ale aj exportovať marxistický socializmus do susedov a celej Afriky... Namiesto toho sa stal mužom dialógu. Keby ním nebol odjakživa, stal by sa ním s rozšírením internetu. V Líbyii predsa, tak ako aj v EU existujú opozičné web stránky, tak ako aj mnohé z nich sú na zahraničných serveroch, spravované z Líbye, ale aj z iných štátov sveta... V Líbyi sídli napr. aj združenie 250 islamských skupín z celého sveta. Viete veľmi dobre o krvavých bojoch napr. medzi sunitmi a šítmi, ktoré má korene už u priamych nástupcoch proroka Mohameda. Ale v Líbyi nikdy nebojovali. Aj na súčasnej stránke MZV SR sa píše, že Líbya patrí k najbezpečnejším krajinám SEvernej AFriky. Myslíte si, že náboženskú a politickú slobodu si môžu v Líbye užívať len po jednom z 250 spomenutých spoločenstiev, prevažne zo zahraničia. Ja nepochybujem, že si ju užívajú všetci moslimovia v Líbyii, nielen tí zo zahraničia. V Líbyii získalo štátne občianstvo asi pol milióna čiernych Afričanov. Ďaľších takmer milión ich je tam legálne aj nelegálne na práci, alebo sa stadiaľ pokúšalo dostať severnejšie. Takmer voľný pohyb po krajine osôb bez povolenia iste tiež nesedí s obrazom diktatúry. Žiaľ dostali sa takto do krajiny aj ozbrojenci, ktorých neviem ako Vám pomenovať, keďže ste dosť citlivý na farbu slov. Pred pár rokmi preletela svetovými agentúrami správa o demonštrácii Lýbijčanov v New Yorku. Ako vidieť na ich webe, išlo o hŕstku 5-6 ľudí, z ktorých, ak neklamali úplne, mohli byť len dvaja Líbyjčania. Žiadali okrem iného "náboženskú slobodu." Tú však nemá v Líbyii len Al-Kaidá a jej podobné skupiny islamistov, fundamentalistov požadujúcich šarijú na spôsob najvernejšieho spojenca USA "demokratickej" monarchie Saudskej Arábie.

Petícia, prípadne petičný výbor, signatári predsa nikdy nemôžu nič zaručiť. Môžu len podávať návrh. V našom prípade by sme ju mohli adresovať poslancom NR SR a poslancom EÚ. Rovnako koaličným, ako opozičným. Z toho by mohla vzísť deklarácia a následne diplomatická iniciatíva, najmä vo vzťahu k OSN, EÚ a NATO, ale aj k Africkej únii. Až tí môžu byť garantmi čohokoľvek...

spravodlivá petícia

(Pavol Martinický, 4. 5. 2011 10:31)

Tvrdenie tejto výzvy, že "Kaddáfiovský režim je a bol vždy otvorený dialógu." nie je pravdivé.
Ked bude petícia s požiadavkou zastaviť útoky proti Kaddáfimu požadovať ROVNAKO od Kaddafiho aby nepoužíval násilie proti oponentom a dal občanom a médiam a kresťanom vo vlastnej krajine ROVNAKÉ práva a slobodu verejenj diskusie ako má opozícia, média, občania a moslimovia v krajinách NATO, a organizátori tejto petície zabezpečia, aby ju Kaddafiho režim bral aspoň spolovice tak vážne, ako takéto akcie berú demokratickí politici, tak ju ochotne podpíšem.

Siedmi statoční

(Karol Nagy, karolnagy77@gmail.com, 4. 5. 2011 9:36)

Opravujem z predošlého prípsevku. Poznáme už sedem kresťanských duchovných na Slovensku, ktorí nesúhlasia s bombardovaním:

Piati kňazi katolíckych cirkví:

Mgr. Marián Babjarčík, farár v Ľubotíne,
Martin Čabák, farár v Medzibrode,
odb. as., ThDr. Michal Hospodár, PhD.,tlačový hovorca Gréckokatolíckej eparchie Košice, šéfredaktor týždenníka Slova,
Ing. Václav Kocian, SVD, duchovný vo Zvolene, od 80. rokov priekopník hnutí obnovy v Duchu Svätom
Mgr. Marián Sterančák, farár v Toryskách

Z pravoslávnych zatiaľ jediný:

Mgr. Michal Džugan, tajomník Tlačového odboru Pravoslávnej cirkvi na Slovensku a šéfredaktor Odkazu sv. Cyrila a Metoda

Z tradičných katolíkov:

biskup Mudr. Oliver Oravec, v Poprade

Biskup tradičných katolíkov

(Na oficiálnom katolíckom fóre, 4. 5. 2011 9:10)

Na oficiálnom katolíckom fóre vlastnenom aj katolíckymi kňazmi a kontrolovanom katolíckymi cirkvami (Areopág - http://areopag.christ-net.sk/viewtopic.php?t=4402&postdays=0&postorder=asc&start=0) prejavuje nesúhlas s bombardovaním Líbye a s klamstvami médií patriacich majiteľom sveta biskup tradičných katolíkov MUDr. Oliver Oravec. Všetci ostatní z 1 881 členov uvedeného Areopágu majú vrchným cenzorom katolíckym kňazom Šantavým zakázané prispievať, alebo majú povolené prispievať len anonymne, prípadne prispievajú len anonymne dobrovoľne alebo sa k téme Líbya vôbec nevyjadrujú.

Pripomeňme si, že spolu s p. biskupom je v SR už šesť kresťanských duchovných, ktorí verejne nesúhlasia s bombardovaním Líbye.

Nesúhlasím s bombardovaním Líbye

(V e-maili napísal, 4. 5. 2011 8:35)

Milan Urbanik:
nesúhlasím z bombardovaním Líbye

Ešteže tak!

(Karol Nagy, 3. 5. 2011 20:00)

Predsa ste len chvála Bohu reagovali ako kresťan a demokrat (schválne nehovorím "kresťanský demokrat"), pán Martinický! Myslím na tie prvé dve vety.

Na to P. S. som už reagoval. Na tomto mieste príspevkom vloženým o 12:50

Voľby sú lepšou alternatívou

(Pavol Martinický reaguje, 3. 5. 2011 19:46)

Samozrejme, že zastavenie bojov, medzinárodná kontrola prímeria a skutočne slobodné a demokratické volby sú lepšou alternatívou ako bombardovanie. Kohokolvek. Ide vsak aj o to, kto za uplynlé roky ci desatrocia bránil takýmto volbám. A o to, ze sa zásaden nepácile tá "kriziacka" terminológia, a ze niektore vyjadrenia a postoej z uvedeneho textu, na ktory som reagoval mi prilis silno pripominali to, o ciom som pisal. Na tom trvam. Aj na tom, ake moznosti maju krestania v moslimskych krajinach a ake moslimovia v krestanskych, a ake to ma priciny a nasledky (o com som nemal cas pisat) a ake za posledne desatrocia kto pouziva prostriedky....
Pekny den
P.M.

PS: Na tento text E. Gezeho ste nereagovali, a su to podstatne otazky
Aky je teda Kaddafi? Nedal vybuchnut diskoteky s americkymi vojakmi v Nemecku a lietadlo nad Lockerbie? Nie je diktatorom vo svojej krajine? Neterorizuje vlastne obyvatelstvo? Nie je vsetko, co hovori loz? Da sa s nim seriozne rokovat? Teda aspon serioznejsie ako napr. s Hitlerom? Viete mi na tieto otazky odpovedat? Lebo vyjednavat sa neda s hocikym. Splnil Kaddafi uz nejaky slub?
... a s tym priamo suvisi to co som napisal.
JE VELKY ROZDIEL, MEDZI TERORISTAMI CO UNESU SKOLSKY AUTOBUS CI KRIMINALNIKMI CO ZOBERU V BANKE KTORU ISLI VYLUPIT RUKOJEMNIKOV, A PROTITERORISTICKOU JEDNOTKOU, KTORA ICH IDE NASILNE V"ZLIKVIDOVAT" KED USUDI, ZE SA UZ S NIMI NEDA VYJEDNAVAT. Z niekolkotisic kilometrovej vzdialenosti v papuciach pri televizore sa potom lahko kritizuju nevinne obete takhoto oslobodzovania. a hovori o odmietani nasilia.
Aj ked niekedy sa naozaj dalo vyjednavat lepsie - a inokedy sa razantnejsim zasahom dalo predist vacsim stratam.....

Voľby namiesto bômb

(Karol Nagy, karolnagy77@gmail.com, 3. 5. 2011 17:02)

Vazeny pan Martinicky,

nikto tu nehovori o podpore Kaddáfiho, resp.kaddáfiovského režimu. Vždy a všade a všetci, ktorí sme proti bombardovaniu Líbye sme predovšetkým za právo občanov Líbye sami v slobodných a demokratických voľbách rozhodnúť o zachovaní jednotnej Líbye a ďaľšom smerovaní. Líbyjská vláda súhlasila 10. apríla aj s kontrolou dodržiavania prímeria medzinárodnými jednotkami. Ešte predtým hovorili o slobodných voľbách alebo referende. Samozrejme, že majú na mysli voľby podľa európskych štandartov, nie s jedinou kandidátkou a manifestačnou voľbou (ako naši poslanci SaS pri "tajnej" voľbe prokurátora. ˇCo máte proti tomu, aby sa takéto voľby za účasti aj terajšej vládnucej strany uskutočnili?

P. S. Ak súhlasíte s p. Gézem, tak dúfam, že súhlasíte aj v tom, že aj Ernest Géze odmieta akkékoľvek bombardovanie, či zo strany Kaddáfiho alebo NATO a podporuje konanie slobodných volieb.

Čo ak je útlak kresťanov v Líbyi?

(Reakcia Pavla Martinického, 3. 5. 2011 16:37)

Ako sv. Frantisek, vazim si kazdeho vysveteneho knaza a biskupa. Ako clovek s ako-tak zdravym rozumom a poznanim dejin a ucenia Katolickej Cirkvi viem, ze ani knazi a (arci)biskupi nie su neomylny.... ani dokonaly. Aj papez je "neomylny" vo veci viery a mravov, a nie vo vsetkom co povie alebo si mysli. Z nasej nedavnej historie vieme, ze zatial co napr. papezi jasne odsudili nacizmus a komunizmus, niektori veriaci katolici vratane niektorych duchovnych aktivne spolupracovali s Hitlerom i komunistami. Nepoznam dost podrobne situaciu v Lybyi ani spominanych arcibiskupov - ale viem ako hodnotili nasi cirkevni predstavitelia z "Pacem in terris" politiku nasej realnosocialistickej a "ludovodemokratickej" komunistickej strany a vlady, a ako tato realne brutalne porusovala nase ludske, obcianske i nabozeknske prava a slobodu. Vieme o cinskych prorezimnych biskupoch. A z toho co vieme o praktikach Kaddafiho si viem predstavit aj jeho hruby natlak na krestanov v Lybii, ktory tiez moze viest k takemuto "protizapadenmu" vyhlaseniu.
Hrozi na Slovensku "navrat temneho stredoveku a klerikalizmus pod vednim KDH a katolickej cirkvi" ???? To hlasaju liberali a laviciari v boji za interrupcie a pracovne nedele a sviatky... Rovnako platne su slova o "kriziackych naletov krestanov - puha propaganda usilujuca sa vyvoalt negativne emocie. Vo vsetkych "zapadnych" krestanskych a demokratickych krajinach maju moslimovia rovnake obcianske a nabozenske prava ako ostatni. Vo vsetkych moslimskych krajinach su krestania hrubo diskrimainovani - rozdiel je len v miere a sposobe. Krestania a zidia niekedy v boji proti teroristom zabiju nechtiac aj nevinnych civilistov, ale nikdy neutocia planovite na nevinnych civilistov ako islamski a hinduisticki teroristi a extremisti. a to je podstatny rozdiel.
Zo vsetkych dostupnych informacii za viac nez 20 rokov je zrejme ze podstatne viac klamal a nasilie proti nevinnym a terorizmus propagoval a podporoval Sadam Husein a Kaddafi a nie svetove media.
Viac suhlasim s Ernestom G. nez s vyzvou podporit Kaddafiho

Unáhlený krok Francúzska

(Predseda SĽS doporučuje, 3. 5. 2011 16:22)

RNDr. Andrej Trnovec, predseda SĽS doporučuje okrem iných tieto články:

Vatikán: Francúzsko bolo v prípade Líbye unáhlené, SME: http://www.sme.sk/c/5819213/vatikan-francuzsko-bolo-v-pripade-libye-unahlene.html
a ďaľšie články v angličtine a ruštine:

http://www.youtube.com/watch?v=XYesnOD6_gQ&feature=autofb
http://top.rbc.ru/society/10/03/2011/557002.shtml
http://top.rbc.ru/politics/21/03/2011/563403.shtml
http://tv.km.ru/g-mirskii-...blizhnii-vostok-delo-t
http://news.km.ru/u-rossii-est-chas-chtoby-ostanovit-ataku-na-liviyu
http://www.bbc.co.uk/news/world-middle-east-12607478
http://www.theatlantic.com/politics/archive/2011/03/barbary-war-iii-the-case-for-congressional-authorization/72825/
http://www.telegraph.co.uk/news/worldnews/africaandindianocean/libya/8391632/Libya-the-West-and-al-Qaeda-on-the-same-side.html
http://www.youtube.com/user/RussiaToday#p/u/1/0fUxVgxj0vc
http://www.youtube.com/watch?v=OPmlUFAXvdU
http://theintelhub.com/2011/03/04/lockerbie-diary-gadhaffi-fall-guy-for-cia-drug-running/
http://therealnews.com/t2/index.php?option=com_content&task=view&id=31&Itemid=74&jumival=6616
http://www.youtube.com/watch?v=ODzOdV7BFuk
http://www.youtube.com/watch?v=xmTxV5UaIbU&feature=share
alebo o osobe
http://www.algathafi.org/html-english/index_01.htm
toľko len tak narýchlo (potrebné prezrieť a preposlať vyššie spomenutému pánovi, nech nevyzerá tak mediálne jednostranne prosto)

Kaddáfiho demokracia

(Ernest Géze, 3. 5. 2011 15:30)

Vážený pán Nagy, s tými informáciami, ktoré som mal k dispozícii by ma ani nenapadlo, vojensky zasahovať v Libyi. Samozrejme, že som proti akémukoľvek bombardovaniu, nech ho vykonáva ktokoľvek, teda aj Kaddáfi alebo Nato. Som za to, aby pán Kaddáfi umožnil vo svojej krajine slobodné voľby a nevyhrážal sa svojim obyvateľom, že bude bojovať do poslednej guľky. Ale ako to dosiahnuť? Keby to pán arcibiskup Marineli vybavil, tak to by bolo super, ale obávam sa, že je to úplne nereálne. Pokiaľ ide o tie "demokratické výdobytky", ktoré spomínate, obávam sa, že sú to len také "Potemkinove dediny". U nás to za socializmu bolo podobné. Skúste sa spýtať bežných Líbyičanov ako to u nich funguje.

Nesuhlasim s bombardovanim Libye

(Tatiana Urbanová, 3. 5. 2011 14:25)

Ad: Splnil už Kaddáfi nejaký sľub?

(Karol Nagy, karolnagy77@gmail.com, 3. 5. 2011 12:50)

Vážený pán Géze, poprosíme o odpovede na Vaše otázky, ako aj na námietky iných, ktorí s bombardovaním súhlasia pána arcibiskupa Martinelliho...

Nikto netvrdí, že tieto problémy sú jednoduché. Predsa však, ste ochotný vysloviť sa pre jednu z dvoch možností? Súhlasíte alebo nesúhlasíte s bombardovaním Líbye? Ak sa nemôžete vyjadriť pre nedostatok informácií, myslíte si, že členovia vlády SR dostatok relevantných informácií majú? A ak sa prikláňate k bombardovaniu, keďže píšete, že "Niekedy to po dobrom nejde", myslíte si, že Svätý otec je s výzvou na ukončenie bombardovania naivný a že arcibiskup, ktorý uprostred bômb žije je klamár? A pokiaľ ide o Vašu otázku, ktorú som si dovolil pri citovaní Vás vypichnúť: "Splnil Kaddafi uz nejaky slub?" Koncom minul=ho storočia bol spáchaný ten teroristický atentát na lietadlo letiace nad Lockerbie. Bez dôkazov bol obvinený Kaddáfi a zrušené diplomatické vzťahy s Líbyou. Medzi prvými obnovila svoje vzťahy Svätá stolica. Napokon aj USA. Myslíte, že predtým Líbya nemusela splniť množstvo podmienok, ktoré predtým splniť sľúbila? Naviac, každý, aj nepriateľský, ale aspoň trochu kvalifikovaný komentátor vie, že Líbya splnila západu v ostatnej dobe aj ďaľšie ústupky. Vidíte v Líbyi krajinu "terorizovanú diktatúrou". Ale aká to môže byť diktatúra, keď ktokoľvek môže ísť kedykoľvek študovať aj na západ a ešte mu štát na to aj platí? Rebeli požadujú právo na slobodu prejavu. Asi tým majú na mysli právo neobmedzene vyčínať na demonštráciach. Pokiaľ by išlo o právo prijímať a prejavovať názory, informácií, aj keby v Líbyi do februára istý deficit v práve na slobodu prejavu bol, taký je takmer irelevantný v porovnaná so stavom u nás pred r. 1989 vzhľadom k rozvoju internetu. Líbyjská opozícia má stránky na webe už viac ako 10 rokov a v Líbyi je až 350 tisíc pripojení na internet (mobilnýcch liniek viac ako obyvateľov)

Splnil už Kaddáfi nejaký sľub?

(Ernest Géze, podpredseda FVO napísal, 3. 5. 2011 12:32)

Ernest Géze, podpredseda Fóra pre verejné otázky (www.fvo.sk) napísal:

zaujala veta Kaddáfi podľa arcibiskupa Martinelliho nie je taký, ako o ňom klamú svetové média...,.
Aky je teda Kaddafi? Nedal vybuchnut diskoteky s americkymi vojakmi v Nemecku a lietadlo nad Lockerbie? Nie je diktatorom vo svojej krajine? Neterorizuje vlastne obyvatelstvo? Nie je vsetko, co hovori loz? Da sa s nim seriozne rokovat? Teda aspon serioznejsie ako napr. s Hitlerom? Viete mi na tieto otazky odpovedat? Lebo vyjednavat sa neda s hocikym. Splnil Kaddafi uz nejaky slub? Ste si isty, ze mu ide len o bezpecnost a blaho jeho naroda. Ja osobne by som sa do Libyiskych zalezitosti nemiesal a vojensky uz toboz nie. Ale ja mozno nedisponujem vsetkymi informaciami. Zastavit zlo je tazka uloha a niekedy to po dobrom nejde.