Choď na obsah Choď na menu
 


Pápež Benedikt XVI. podporil úsilie Africkej únie, Líbye a iných o prímerie

21. 4. 2011

Pápež Benedikt XVI. na veľkonočnú nedeľu podporil úsilie Africkej únie, Líbye a iných štátov o prímerie

 

Žiaľ, ani obdobie Veľkej noci sa nevyhýba krvavým udalostiam. Akoby krv Ježiša Krista nestačila raz navždy. V skutočnosti stačila pre spásu kohokoľvek z nás. Predsa, akoby nestačila pre mocných tohto sveta, ku ktorým sa chcú radiť aj predstavitelia malého, vraj kresťanského Slovenska. Boh nás obdaroval príchodom svojho Syna na tento Svet. A skrze jeho smrť na kríži nás obdaroval nádejou na večný život. A čím obdarúvame svojich blížnych my?

 

„Obdarúvame“ ich prostredníctvom križiackych (Tak ich, žiaľ pomenúvajú niektorí naši moslimskí bratia a sestry) lietadiel NATO „kresťanskými bombami“. Nevieme, že aj naši kresťanskí bratia a sestry v Líbyi tieto naše dary, nás tiežkresťanov odmietajú. Pritom si nechceme všímať, že aj priamo z epicentra diania máme informácie od katolíckeho arcibiskupa z Tripolisu Mons. Giovanniho Martinelliho prostredníctvom vatikánskej misijnej agentúry FIDES, ktoré sú žiaľ v našej tlači, vrátane katolíckej cenzúrované. Mohli by sme takto vedieť o. i., že:

 

Bomby nič nevyriešia..., Obeťami bomb bývajú vždy aj civilisti..., Kaddáfi podľa arcibiskupa Martinelliho nie je taký, ako o ňom klamú svetové média..., Líbyjčania sú veľmi ústretoví, aj ku kresťanom..., Líbyjčania by si mali svoje problémy vyriešiť sami..., Iniciátormi násilností v Líbyi boli demonštranti (ktorých niektoré požiadavky mohli byť pritom aj plne oprávnené)..., Rebeli neprijali návrh na prímerie, ako ho podala Africká únia a ako ho prijala aj Líbyjská vláda..., Povstalci neprijali ani návrh na prímerie bez akýchkoľvek podmienok, ktorí podali spoločne predstavitelia 250 moslimských náboženských spoločností svorne s predstaviteľmi kresťanských cirkví sídliacich v Tripolise..., Spomenuté návrhy na prímerie odmietli aj predstavitelia štátov NATO – okrem Turecka...

 

Pápež Benedikt XVI. v tradičnom posolstve mestu a svetu povedal tiež, že zbrane v Líbyi majú ustúpiť diplomacii a dialógu. Kiežby slová predstaviteľa miliardy katolíkov počúvali aj katolíci vo vládach a v parlamentoch štátov NATO, vrátane Slovenska!

 

Kaddáfiovský režim je a bol vždy otvorený dialógu. Líbya vykonala v ostatných rokoch množstvo ústupkov západu, čoho dôkazom je aj to, že s ním uzatvárali mnohé krajiny, vrátane USA diplomatické vzťahy. Medzi prvými inštitúciami západu s diplomatickými vzťahmi s Líbyou bola od roku 1997 Svätá stolica, hoci to vtedy spôsobilo jej roztržku s USA. Otváranie sa Líbye západu, hoci bez straty samostatnosti spôsobilo nevôľu niektorých fundamentalistických moslimských kruhov, vrátane tých, ktorí sa teraz v Bengházi opierajú o vojenskú pomoc NATO. Najvyššie HDP na obyvateľa v rámci Afriky, vysoká životná úroveň a sociálne vymoženosti, najmä na podporu rodín a detí sú už snáď trochu známe aj u nás, hoci to masmédiá zamlčiavajú. Štvornásobný vzrast počtu obyvateľstva za uplynulé polstoročie, najvyšší na svete, pritom bez rizika vyčerpania prírodných zdrojov a zaťaženia krajiny (V Líbyii žije stále ešte len 6,8 miliónov obyvateľov) sú známe menej. Líbya je ochotná ísť v ústupkoch aj ďalej. Hovoria však o tom, že rozhodnúť musia všetci občania Líbye, nielen rebeli a už vôbec nie tlaky zo zahraničia. A NATO im nechce slobodné voľby dovoliť!

 

Boh obetoval za nás život svojho syna. V histórii aj milióny ľudí obetovali svoje životy za ideály ako spravodlivosť, sloboda, demokracia. Situácia od nikoho z nás kresťanov, a to ani od kresťanov slúžiacich v armáde, a teda ani od kresťanských duchovných vo vojenských uniformách nežiada, aby obetovali niektorí z nich životy pre to, aby mohli byť v Líbyii slobodné a demokratické voľby. K tomu predsa stačí nerobiť úplne nič. Alebo, ešte lepšie, ako nespočetnekrát pripomína biskup Martinelli, aktívnejšie a úprimnejšie sa diplomaticky zasadzovať.

 

Boh obetoval za nás život svojho syna. Dokážeme v týchto dňoch obetovať aspoň vlastnú nadradenosť, teda zrieknuť sa jej? Dokážeme v týchto dňoch obetovať aspoň zneužívanie drvivej vojenskej prevahy? Dokážeme obetovať aspoň našu účasť na vraždení vojakov a civilov v Líbyii a na predlžovaní útrap miliónom obyvateľov Líbye? Dokážeme obetovať aspoň našu účasť na uvrhnutí občanov Líbye späť do biedy a vyrobení mnohých z nich teroristov (Do februárových demonštrácií patrila Líbya k najbezpečnejším v arabskom svete)? Dokážeme obetovať aspoň našu účasť na rozkradnutí bohatstva Líbye pre miliardárov severnej pologule, budúcu miestnu privilegovanú vrstvu a ich prisluhovačov? Dokážeme sa obetovať, že „môžeme beztrestne“ zabíjať a kradnúť prinajmenej pasívne, ale nebudeme?! Dokážeme sa takto obetovať?

 

Ak áno, napíš(te) a podpíš(te) sa: „Nesúhlasím s bombardovaním Líbye“ v komentári pod týmto článkom. Prípadne na e-mail: vseobecneinformacie@yahoo.de, Alebo, ešte jednoduchšie, prihláste sa do skupiny „Nesúhlasíme s bombardovaním Líbye“ na Facebooku.

 

Patrícia Berová, Trenčín, patricia.berova@gmail.com

Mária Kanalíková, Raková, okres Čadca, m.kanalikova@gmail.com

Karol Nagy, Banská Bystrica, karolnagy77@gmail.com

 

 

Komentáre

Pridať komentár

Prehľad komentárov

Lýbia

(Miroslav Fečik, 3. 5. 2011 9:40)

Nesúhlasím s bombardovaním Líbye

slobodné voľby v Líbyi

(Monika Miklošková, 3. 5. 2011 9:02)

zastavte bomabrdovanie v Lýbii a umožnite jej občanom slobodné voľby

Libya

(Lucia, 3. 5. 2011 8:54)

Nesúhlasím s bombardovaním Líbye

libia

(stanka, 3. 5. 2011 8:40)

Všetko je to o politickej moci..diabol si tu na zemi urobil svoj "raj". Ludia mu dobrovolne odovzdavaju svoje životy. Keby hladali pravdu a lasku došli by k BOHU...ale mamona a moc sa dostali do srdc ludi...Už len zázrak pomože..preto sa neprestávajme modliť...
Nesúhlasím s bombardovaním Líbye

Pán Zelík, o čo Vám ide?

(Karol Nagy, karolnagy77@gmail.com, 2. 5. 2011 18:29)

O čo Vám ide? Zúčastňujete sa kresťanských manželských stretnutí a duchovných obnôv a odvolávanie sa na Svätého otca, na arcibiskupa, ktorý je z katolíkov vo veci Líbye azda po pápežovi najkompetentnejší, a ktorý sa už v r. 1997 zaslúžil o obnovenie diplomatických vzťahov Líbye a Svätej stolice, čo sprvoti USA nahnevalo, znamenalo diplomatickú roztržku medzi USA a Svätou stolicou, kým nenadviazali diplomatické vzťahy s Líbyou neskôr aj Spojené štáty považujete za "pamflet"

Doporučujeme Vám kliknúť si aspoň na link, na článok arcibiskupa z Tripolisu vo vatikánskej misijnej tlačovej agentúre Zenit (Vpravo, v zozname pod AFRICA/ LIBYA je množstvo správ, z ktorých však TK KBS už po 22. februári neprebrala ani jedinú).

co je to za panflet ????

(Vlado Zelík reaguje, 2. 5. 2011 15:31)

Ing.Vladislav Zelik, APsoft s.r.o., Pod Juhom 6477, SK-91101 Trencin, Slovak Republic, Mobil: ++421 944 113 866, web: www.apsoft.sk, E-mail: zelik@apsoft.sk napísal1. mája o 23:24:

"co je to za panflet ????"

Pridávam sa k protestu

(Mgr.Marián Sterančák, 2. 5. 2011 13:16)

Nesúhlasím s bombardovaním Líbye!

Katolík Kralčák ďalej ignoruje pápeža

(Karol Nagy, karolnagy77@gmail.com, 2. 5. 2011 10:04)

Nuz, nič som do JEHO úst nevkladal. Len som sa ho pýtal, trochu provokujúcim spôsobom, čo si teda myslí o výzve Svätého otca a o článkoch arcibiskupa Martinelliho, keďže v kontexte s naším listom, na ktorý mal reagovať ich úplne IGNORUJE. V tejto ignorancii pokračuje. Žiaľ je asi obeťou svetovej vojnovej až vražednej propagandy, súčasne propagandy o hrozbe islamu a moslimov pre Európu. Ako upozornil predseda Slovenskej ľudovej strany, takíto zmanipulovaní ľudia, zotrvávajúci ešte v Katolíckej cirkvi dokážu súčasne prijať najliberálnejšie výklady gesta Jána Pavla II, keď pobozkal Korán, podľa ktorých je úplne jedno v čo, v koho a ako veríme, či vôbec v niečo veríme (Čo samozrejme nebolo cieľom JP II, ani jeho stretnutí v Assisi) nebolo). A to im pritom nebráni, že v politickej oblasti sú voči moslimom xenofóbni. Robotník a katolík, verejne podporujúci Svätého otca, Eugen Kralčák z Topoľčian je podľa môjho názoru prinajmenej obeťou toho, že naša cirkevná hierarchia v tejto vážnej veci dosiaľ mlčala, teda necháva mlčať svojich kňazov, svojich bloggerov, svoje médiá alebo necháva ich podporovať násilie. Preto je super, že už prví piati kňazi nezostali mlčať!

Nič také netvrdím

(E. Kralčák sa ohradil, 2. 5. 2011 10:00)

Pán Eugen Kralčák mi napísal:

"Ja nič také čo vy tvrdíte netvrdím, takže mi láskavo nevkladajte vaše vlastné myšlienky. Ešte raz si prečítajte čo som napísal.
Svoj názor nezmením. Ďalej si už neželám aby ste mi v tejto súvislosti niečo posielali. Každý má mať svoj vlastný názor.Ja vám ten môj nevnucujem."

Zatiaľ 5 kňazov

(Admin, 2. 5. 2011 2:58)

Štyria kňazi katolíckych cirkví proti bombardovaniu Líbye:

Marián Babjarčík, Mgr., farár v Ľubotíne,
Martin Čabák, farár v Medzibrode,
Michal Hospodár, odb. as., ThDr., PhD.,tlačový hovorca, šéfredaktor Slova,
Václav Kocian, Ing,SVD, duchovný vo Zvolene, od 80. rokov priekopník hnutí obnvy v Duchu Svätom

Z pravoslávnych zatiaľ jediný proti bombardovaniu Líbye:

Michal Džugan, Mgr., tajomník Tlačového odbou a šéfredakto Odkaz sv. Cyrila a Metoda

pridávam sa

(Michal Hospodár, 1. 5. 2011 22:39)

Nesúhlasím s bombardovaním Líbye

Nesúhlas...

(Marián Babjarčík, 1. 5. 2011 22:33)

„Nesúhlasím s bombardovaním Líbye“

Líbya

(Václav Kocian, Zvolen, 1. 5. 2011 21:12)

„Nesúhlasím s bombardovaním Líbye“
Václav Kocian

Ovca bez pastiera?

(Karol Nagy, karolnagy77@gmail.com, 1. 5. 2011 12:15)

Pan Kralcak,

takze podla Vas je Svaty otec neinformovany a naivny? Navyse vycitate papezovi, ze nedostatocne bojuje proti pristahovalectvu moslimov do Europy a proti, ze moslimovia nezabijaju svoje nenarodene deti, ako my "krestania"? Chcete povedat, ze arcibiskup Martinelli, ktory zije 40 rokov v Libyi, a aj teraz uprostred bomb je klamar a zradca krestanov?

Nuz, obavam sa, ze niet vela co dodat. Pekny ste Vy krestan - katolik. Ospravedlnuje Vas snad iba to, ze ste ako ovca bez pastiera. Zo slovenskych knazov a biskupov sa dosial negativne proti bombardovaniu postavil jediny - pravoslavny duchovny. A za bombardovanie sa vyslovil tiez jediny - evanjelicky farar. :-(

Ja s bombardovaním plne súhlasím

(Reakcia katolíka E. Kralčáka, 1. 5. 2011 12:11)

Ja s bombardovaním plne súhlasím.
Kaddáfí, ktorý sa k moci sám dostal nelegitímnym spôsobom dokázateľne dal zavraždiť mnohých ľudí Nie je ho treba rehabilitovať. Jeho výroky o moslimskej Európe sa nedali nepočuť. Takže mňa z vašej prosby vynechajte.

Vážený predseda kresťanských odborov!

(Karol Nagy, karolnagy77@gmail.com, 1. 5. 2011 11:04)

Vazeny pan predseda Nezavislych krestanskych odborov Slovenska a Aliancie za nedelu,

Dagmar mi preposlala Vas e-mail. Takze by som sa Vas chcel opytat:

Co ste nim chceli povedat? Odhliadnuc od toho, ze vina na atentate nad Lockerbie nebola nikdy nikomu dokazana, ze Libya splnila zapadu v tejto veci vsetko, co od nej pozadovali, vratane vydania podozrivych z ucasti na teroristickom cine, pocom postupne s Libyou opatovne nadviazali diplomaticke styky USA a ich nohsledi, odhliadnuc od toho, ze Jasir Arafat sa svojimi teroristickymi skutkami ani netajil, a predsa dostel Nobelovku, odhliadnuc od toho, ze terristami proti Velkej Britanii boli mnohi zakladatelia statu Izrael a im ani Izraelu za to vlasok neskrivili, odhliadnuc od toho, ze arcibiskup G. I.Martinelli, ktory zije v Libyii uz 40 rokov sa pre vatikansku agenturu vyslovil, ze neveri v ucast kohokolvek z vodcov Libye na tomto atentate, odjliadnuc od toho, ze tento arcibuiskup povedal, ze Kaddafi vobec nie je taky, ako klamu svetove media, CO STE TYM CHCELI POVEDAT?

Boli ste chvilu ako SUDCA na vazkach, potom Vas napadlo Lockerbie a tym ste snad ROZSUDILI, ZE LIBYA JE VINNA A PRETO MUSI BYT ZNICENA?

Zabudli sme snáď na „Lokrbie“ ?????

(Predseda kresťanských odborov reagoval, 1. 5. 2011 10:58)

Predseda Nezávislých kresťanských odborov Slovenska Peter Novoveský zjavne, prinajmenej na chvíľu zabudol ako na pápeža, tak aj na samotného Ježiša Krista a včera len lakonicky a ironicky poznamenal:

"Zabudli sme snáď na „Lokrbie“ ?????"

V čom je odlišné?

(Karol Nagy, karolnagy77@gmail.com, 30. 4. 2011 22:59)

Súhlasím s Vami, pán Komišák, že v princípe obe agresie nie sú odlišné ničím.

Odhliadnuc od rozlišnosti v ľudských obetiach a materiálnych stratách, odhliadnuc od toho, že vtedy si robili Sovieti akože poriadky v svojej zóne, ktorú si rozparcelovali spoločne s USA A Velkou Britaniou ešte vari v roku 1942 v Teherane a v roku 1945 (?) na Kryme, odhliadnuc od toho, ze ich agresiu nepodporila OSN (Ani neodsudila, kedze ZSSR samozrejme rezoluciu vetoval), nachádzam jednu, azda nie zanedbateľnú odlisnost:

Vtedy cely svet, azda okrem malej casti sovietskych obcanov vedel, ze "bratska pomoc" je okupacia,

dnes si snad tretina ludstva a tiez tretina obcanov SR mysli, ze agresia NATO je v zaujme mieru a nastolenia demokracie v Libyi. :-( V roku 1968 mali jasno aj vsetci krestania v celom svete, dnes v tzv. katolíckom Slovensku, predstavitelia Katolíckej cirkvi cenzúrujú (nie po prvý raz), pokiaľ ide o postoje k tejto agresii este aj papeza, okrem neho aj arcibiskupa v Tripolise, apostolskeho vikara, ako aj vatikansku tlacovu agenturu FIDES. :-(

Nesuhlasim s bombardovaním

(Jozef Komišak, 30. 4. 2011 22:20)

V com je odlisne bombardovanie Lybie Europským sojuzom od vjazdu spriatelenych armad do Ceskoslovenska v roku 1968?

Táraniny

(Milan Polák napísal, 30. 4. 2011 18:38)

Milan Polák, majiteľ pivného Baru v Senci, kresťan katolík, cafeclubpolak@gmail.com, http://www.kamnapivo.sk/pivodb/senec/12210/ napísal 30. apríla 2011 14:32:

"Neotravuj ma so svojími úvahami. Mam problémi sám so sebou a nie ešte čítať tvoje táraniny. empe"