Choď na obsah Choď na menu
 


Pápež Benedikt XVI. podporil úsilie Africkej únie, Líbye a iných o prímerie

21. 4. 2011

Pápež Benedikt XVI. na veľkonočnú nedeľu podporil úsilie Africkej únie, Líbye a iných štátov o prímerie

 

Žiaľ, ani obdobie Veľkej noci sa nevyhýba krvavým udalostiam. Akoby krv Ježiša Krista nestačila raz navždy. V skutočnosti stačila pre spásu kohokoľvek z nás. Predsa, akoby nestačila pre mocných tohto sveta, ku ktorým sa chcú radiť aj predstavitelia malého, vraj kresťanského Slovenska. Boh nás obdaroval príchodom svojho Syna na tento Svet. A skrze jeho smrť na kríži nás obdaroval nádejou na večný život. A čím obdarúvame svojich blížnych my?

 

„Obdarúvame“ ich prostredníctvom križiackych (Tak ich, žiaľ pomenúvajú niektorí naši moslimskí bratia a sestry) lietadiel NATO „kresťanskými bombami“. Nevieme, že aj naši kresťanskí bratia a sestry v Líbyi tieto naše dary, nás tiežkresťanov odmietajú. Pritom si nechceme všímať, že aj priamo z epicentra diania máme informácie od katolíckeho arcibiskupa z Tripolisu Mons. Giovanniho Martinelliho prostredníctvom vatikánskej misijnej agentúry FIDES, ktoré sú žiaľ v našej tlači, vrátane katolíckej cenzúrované. Mohli by sme takto vedieť o. i., že:

 

Bomby nič nevyriešia..., Obeťami bomb bývajú vždy aj civilisti..., Kaddáfi podľa arcibiskupa Martinelliho nie je taký, ako o ňom klamú svetové média..., Líbyjčania sú veľmi ústretoví, aj ku kresťanom..., Líbyjčania by si mali svoje problémy vyriešiť sami..., Iniciátormi násilností v Líbyi boli demonštranti (ktorých niektoré požiadavky mohli byť pritom aj plne oprávnené)..., Rebeli neprijali návrh na prímerie, ako ho podala Africká únia a ako ho prijala aj Líbyjská vláda..., Povstalci neprijali ani návrh na prímerie bez akýchkoľvek podmienok, ktorí podali spoločne predstavitelia 250 moslimských náboženských spoločností svorne s predstaviteľmi kresťanských cirkví sídliacich v Tripolise..., Spomenuté návrhy na prímerie odmietli aj predstavitelia štátov NATO – okrem Turecka...

 

Pápež Benedikt XVI. v tradičnom posolstve mestu a svetu povedal tiež, že zbrane v Líbyi majú ustúpiť diplomacii a dialógu. Kiežby slová predstaviteľa miliardy katolíkov počúvali aj katolíci vo vládach a v parlamentoch štátov NATO, vrátane Slovenska!

 

Kaddáfiovský režim je a bol vždy otvorený dialógu. Líbya vykonala v ostatných rokoch množstvo ústupkov západu, čoho dôkazom je aj to, že s ním uzatvárali mnohé krajiny, vrátane USA diplomatické vzťahy. Medzi prvými inštitúciami západu s diplomatickými vzťahmi s Líbyou bola od roku 1997 Svätá stolica, hoci to vtedy spôsobilo jej roztržku s USA. Otváranie sa Líbye západu, hoci bez straty samostatnosti spôsobilo nevôľu niektorých fundamentalistických moslimských kruhov, vrátane tých, ktorí sa teraz v Bengházi opierajú o vojenskú pomoc NATO. Najvyššie HDP na obyvateľa v rámci Afriky, vysoká životná úroveň a sociálne vymoženosti, najmä na podporu rodín a detí sú už snáď trochu známe aj u nás, hoci to masmédiá zamlčiavajú. Štvornásobný vzrast počtu obyvateľstva za uplynulé polstoročie, najvyšší na svete, pritom bez rizika vyčerpania prírodných zdrojov a zaťaženia krajiny (V Líbyii žije stále ešte len 6,8 miliónov obyvateľov) sú známe menej. Líbya je ochotná ísť v ústupkoch aj ďalej. Hovoria však o tom, že rozhodnúť musia všetci občania Líbye, nielen rebeli a už vôbec nie tlaky zo zahraničia. A NATO im nechce slobodné voľby dovoliť!

 

Boh obetoval za nás život svojho syna. V histórii aj milióny ľudí obetovali svoje životy za ideály ako spravodlivosť, sloboda, demokracia. Situácia od nikoho z nás kresťanov, a to ani od kresťanov slúžiacich v armáde, a teda ani od kresťanských duchovných vo vojenských uniformách nežiada, aby obetovali niektorí z nich životy pre to, aby mohli byť v Líbyii slobodné a demokratické voľby. K tomu predsa stačí nerobiť úplne nič. Alebo, ešte lepšie, ako nespočetnekrát pripomína biskup Martinelli, aktívnejšie a úprimnejšie sa diplomaticky zasadzovať.

 

Boh obetoval za nás život svojho syna. Dokážeme v týchto dňoch obetovať aspoň vlastnú nadradenosť, teda zrieknuť sa jej? Dokážeme v týchto dňoch obetovať aspoň zneužívanie drvivej vojenskej prevahy? Dokážeme obetovať aspoň našu účasť na vraždení vojakov a civilov v Líbyii a na predlžovaní útrap miliónom obyvateľov Líbye? Dokážeme obetovať aspoň našu účasť na uvrhnutí občanov Líbye späť do biedy a vyrobení mnohých z nich teroristov (Do februárových demonštrácií patrila Líbya k najbezpečnejším v arabskom svete)? Dokážeme obetovať aspoň našu účasť na rozkradnutí bohatstva Líbye pre miliardárov severnej pologule, budúcu miestnu privilegovanú vrstvu a ich prisluhovačov? Dokážeme sa obetovať, že „môžeme beztrestne“ zabíjať a kradnúť prinajmenej pasívne, ale nebudeme?! Dokážeme sa takto obetovať?

 

Ak áno, napíš(te) a podpíš(te) sa: „Nesúhlasím s bombardovaním Líbye“ v komentári pod týmto článkom. Prípadne na e-mail: vseobecneinformacie@yahoo.de, Alebo, ešte jednoduchšie, prihláste sa do skupiny „Nesúhlasíme s bombardovaním Líbye“ na Facebooku.

 

Patrícia Berová, Trenčín, patricia.berova@gmail.com

Mária Kanalíková, Raková, okres Čadca, m.kanalikova@gmail.com

Karol Nagy, Banská Bystrica, karolnagy77@gmail.com

 

 

Komentáre

Pridať komentár

Prehľad komentárov

Kaddáfi Vešia odporcov v svojom dome

(Reakcia J. W. M. Amadoviča, 30. 4. 2011 18:03)

Aj napriek tomu že som kresťan, aj napriek tomu že mám v srdci bolesť nad stratami civilných obyvateľov v Lybii - považujem čo mi je strašne ľúto bombardovanie Lybie zo strany aliancie za jedinú možnú alternatívu. Prosím nehovorte mi o tom aký je Kadafi dobrý, ako sa na ňom udiala krivda...ako môže byť človek dobrý keď má vo vlastnom dome šibenicu na ktorú vešia svojich odporcov v čase medzi raňajkami a olovrantom. Prosím nekontaktujte ma viac...

Johann Wolfgang Mária Amadovič, vlastným menom: Marián Priecel, 956 38 Norovce 69, pošta Šišov, okr. Topoľčany, tel.: 0911/202 929, mail: m.priecel@azet.sk, absolvent Filozofickej fakulty v Nitre, kresťan - katolík, básnik, maliar a cestovateľ

Pokračovanie predošlého komentára

(Karol Nagy, karolnagy77@gmail.com, 30. 4. 2011 16:31)

Je pravda, ze si v Libyii nemozu kupit alkohol a oravdepodobne ho tam nemozu dovazat ani v cestovnej batozine. Maju aj ine zvlastnosti. Nebuduju sportove stadiony s velkymi tribunami, za to maju sportoviska pre masy na kazdom kroku a sportovu vystroj, naradie aj pre najchudobnejsich... Kmenovi nacelnici zazivaju uctu svojich kmenov, ako za monarchie, akurat, ze nemozu "svojich" ludi popravovat, kedy sa im zachce. Taku slobodu im chcete dopriat? Ked sa niektorym nacelnikom nedari vo vlastnom biznise a nechcu sa stat zamestnancami statu, a samozrejme nestaci im statna podpora, mozu ich naviac na honosny zivot podporovat ktokolvek z ich kmena. Ale dobrovolne. Nikoho nemozu prinutit, ako za monarchie do roku 1969. Za "slobodu" tychto kmenovych nacelnikov mat stokrat, tisickrat viac ako ich poddani brojite, pan farar?

Vsetky cirkvi, okrem extremisticky fundamentalistickych islamistickych siekt pozadujucich kamenovanie nevernych manzeliek a inych "slobod", bez akychkolvek spochybneni, vsetky krestanske cirkvi tam mozu posobit. To potvrdzuje okrem inych aj sprava US ministerstva zahranictnych veci (Statneho departmentu) spred piatich rokov, a samozrejme vsetci krestanski duchovni posobiaci v Libyi. To chcete aj Vy pan fara prispiet k otvoreniu nabozenskych bojov a terorizmu namierenemu hlavne proti civilistom podla scenara v Iraku?

PRECO NECHCETE ANI VY PRIPUSTIT, aby sa v Libyii uskutocnili slobodne, demokraticke, teda aj tajne volby, s medzinarodnou kontrolou, aj s medzinarodnymi jednotkami OSN, ako navrhuje napr. Africka unia? Vsetci to chcu! Velka vacsina Libyjcanov to chce. Nechce to len hrstka vzburencov, vyzbrojenych zapadom par mesiacov vopred, ktori terorizuju obyvatelov v obsadenom Benghazi, ktori nemaju vyvesene v oknach ich vlajky, ktorui vrazdia predovsetkym ciernych Africanov bez akychkolvek zamienok volby nechcu. Vsetky krajiny na svete chcu primerie, aj ako predpoklad na rokovanie a pripadne aj volby, len USA a niektori ich spojenci nechu dovolit slobodne volby. Samozrejme, aj vacsina obyvatelov USA, V. Britanie a inych statov NATO su proti bombardovaniu nezavisleho statu. V xenofobnom a nacionalistickom Francuzsku je to takmer 50%.. Aj Vy ste proti slobode v Libyi, pan farar?

Asi nik na Slovensku netvrdi, ze pomery pred demonstraciami boli idealne. Iste to netvrdi ani nik v Lybii a iste to netvrdi ani M. Kaddafi. Odpovedzte mi, prosím, pán farár aspon na jedinu otazku: Kto alebo co Vam dava pravo podporovat vrazdenie Libyjcanov aj ich zabijanie sa navzajom pred pravom rozhodovat sami o sebe v slobodnych volbach podla europskych standartov (To je kompromis, na ktory vie libyjske vedenie pristupit)?

S pozdravom:
Karol Nagy

Kto alebo co Vam dava pravo?

(Karol Nagy, karolnagy77@gmail.com, 30. 4. 2011 16:30)

Vazeny pan Mgr. Jaroslav Otepka, zborovy farar vo Vazci,

nepoznam Vas, neviem skadial cerpate informacie, pravdepodobne si myslite, ze poznate situaciu v Lybii lepsie nez napr. krestania zijuci v Libyii. Najviac je tam, ak sa nemylim, zatial len z hlavy: pravoslavnych, potom: katolikov, najma pristahovalcov z Afriky (asi pol miliona ich uz ma libyjske obcianstvo, milion ich je tam len legalne alebo ilegalne bez pracovneho povolenia na praci), Indie, Filipin, aj Europy, tretou najpocetnejsou denominaciou si anglikani, ale iste su tam aj mnohi protestanti.

Pred niekolkymi rokmi prekvapil svet, ze na prvom mieste vo vnimani pocitu stastia a spokojnosti sa zaradila INdia. Myslite, ze to znamena, ze ich treba o to viac "civilizovat"?

Iste ste uz niekde citali, poculi, neuveritelne vymozenosti, ktore mozu vyuzivat obcania Libye. Napr. nezamestani (Ktori pritom mozu pracovat v rodinnych firmach (najradsej pracuju v biznise, manualne prace ponechavaju Africanom a Filipincom, co sa nam nemusi pacit, ale teraz sa snad pokusame viest dialog aj o tom, ci maju alebo nemaju dovod niektori Libyjcania na ozbrojeny odpor alebo nie) maju podporu 1000 USD mesacne a zamestnanci maju k platu statny priplatok 1300 USD. Mladi manzelia dostanu zadarmo byt, za ktory nemusia platit a nemusia platit ani za energie. Na zariadenie bytu dostanu nenavratny prispevok 62 000 USD! Samozrejme, aj za narodenie deti a mnoho ineho. Aj preto tam za 50 rokov vzrastol pocet obyvatelstva na stvornasobok!

Stat financuje kazdemu, bez ohladu na povod a rodicov studium vratane vyskoskolskeho. Kazdy, nielen najschopnejsi studenti, si mozu vybrat, ak chcu studovat kdekolvek vo svete. Najcastejsie si vyberu zapadnu Europu, ktoru maju na dohodenie kamenom. V tom pripade im libyjsky stat hradi nielen studium, ale aj byt, aby nemuseli byvat na internate, kde to tecie alkoholom, a vysoke vreckove. Na rozdiel od svojich zapadnych spoluziakov tak nemusia startovat s obrovskymi dlhy z poziciek, ale ak chcu, mozu zostat kdekolvek v Europe a uplatnuit sa ako chcu a kedykolvek na akukolvek dobu mozu navstevovat rodicov doma. TO JE PODLA VAS OTROCTVO, PAN FARAR?.

Mgr. J. Otepka, farár

(Reakcia evanjelického farára z Važca, 30. 4. 2011 16:23)

Mgr. Jaroslav Otepka, zborovy farar vo Vazci mi napísal e-mailom asi pred hodinou:

"Takze krestanom v Libyi je lepsie za diktatora Kaddafiho.. mi to pripada
ako Izraelci, ktorym bolo dobre v Egypte!!!!!!!!!!!!"

Som proti!

(Bc. Mária Kanaliková, 29. 4. 2011 18:32)

Takisto rozhodne nesúhlasím s bombardovaním Líbye!

Bombám stop

( Doc. Dr. Teodor Korbačka, CSc, 28. 4. 2011 18:08)

Nesúhlasím s bombardovaním Líbie. Naše MZV SR by sa malo tiež nahlas vyjadriť.

Nesúhlasím s bombardovaním Líbie

(PhDr.Jozef Pápay, 27. 4. 2011 9:24)

Ježiš je nám príkladom, ako máme žiť...

Nesúhlasím s bombardovaním Líbye

(Ing. Rastislav SIRAŇ, 24. 4. 2011 21:11)

Pripájam sa taktiež k hlasom odsudzujúcim "humanitárne bombardovanie" Líbye. Človek len žasne čo dokáže mamon a moc peňazí. Je mi z toho zle.

Nesúhlasím s bombardovaním Líbye

(Michal Džugan, 23. 4. 2011 20:22)

Nesúhlasím s bombardovaním Líbye.

Porušovanie nielen práva na informácie,

(Karol Nagy, karolnagy77@gmail.com, 22. 4. 2011 15:19)

to by mohli popierať, že predsa máme možnosť prejavovať svoj názor napr. na internete. Alebo, že tak ako komunisti, má každý možnosť vydávať aj printové médium, či vysielať na rozhlasových, či televíznych vlnách (či digitálnych informáciach).

Porušuje sa u nás už aj čl. 2. ods. 1 (Nehovoriac o čl. 1) Ústavy SR. Je jasné, že veľká väčšina občanov s bombardovaním nesúhlasí. Aj preto, radšej ani nerobia prieskumy verejnej mienky. Na to by sme stačili v krajnom prípade aj my dvaja. Ja by som pricestoval za Tebou do Zvolena, na druhý deň Ty za mnou do BB (Alebo tu ešte pracuješ?)
V roku 1991 tiež nikto nerobil prieskum verejnej mienky o pripravovanom (prvom) útoku na Irak. Založil som v Bratislave Mierovú iniciatívu, robili sme dva mítingy na esnpéčku, diskusné stretnutie v Slovenskom rozhlase, aj prieskum verejnej mienky. Stretli sme sa dvadsiati, vyžrebovali sme anketárske dvojice - a o 1,5 hodiny sme mali výsledky, ktoré publikovali aj v Pravde s naším článkom na 1/4 strany... Inokedy, v inej veci sme robili takýto prieskum len dvaja, aj ten zobrala TASR do svojho servisu.
Viac o týchto organizačných veciach píšeme na Facebooku: http://www.facebook.com/home.php?sk=group_189721811058549&id=205422199488510#!/home.php?sk=group_152239568173742

NESUHLASIM S BOMBARDOVANIM LIBYE!!!

(Ing. Vladimír NEUMANN, 22. 4. 2011 12:18)

Printove media su v rukach zahranicnych majitelov, tak niet divu, ze sluzia tutorom nadnarodneho kapitalu (kapitalizmu). Je polutovania hodne ak na Slovensku su verejnopravne media (Slovensky rozhlas a STV) cenzurovane a neustale siria jednostranne dezinformacie o Libyi.
Nejedna sa tu uz o kriminalne porusovanie Ustavy SR, presnejsie - ustavneho prava obcanov na objektivne informacie sucasnou vladou SR?
Aj preto davam do pozornosti mesacnik komunistov a sympatizujucich - KROKY a jeho cislo 4/2011 (videl som ho v novinovom stanku v Hypernove Zvolen a Kaufland Zvolen za 0,40 eur), kde najdete clanky "Komu a o co ide v Libyi?", "Libyjsky kankan podla USA", "Hlavne hovorme pravdu...", ci "KSS odsudzuje bezdovodnu agresiu voci Libyi".
Aj preto - o to viac dnes plati:
Ludstvo (pracujuci) nema ziadnu moc, len moc svojho zjednotenia!
A Boh nas ochranuj pred kapitalistickymi diablami!

Nesuhlasim s bombardovanim Libye.

(Milos Seckar, 22. 4. 2011 11:22)

Nesuhlasim s bombardovanim Libye.

Nesúhlasím s bombardovaním Lýbie!

(JUDr.PhDr.Mgr. et Mgr.Henryk Lahola, 22. 4. 2011 10:22)

Je to hanebnosť! Scénar se pokaždé obdobný. Malý štátik je bombardovaný agresívnymi veľmocami zo Severoatlantického paktu. Bombardovaný bombami v nejakom tzv. "humanitárnom bombardovaní" a súčasně démonizovaný štvavou propagandou. Najprv to bola v roku 1995 bosenská Republika Srbská, potom o 4 roky neskor už aj Juhoslávia zahrnujúca Srbsko a Čiernu Horu, potom už počiatkom 3 tisícročia Afghánistán a Irák, a dneska Lýbia. A zaisté ani Lýbia nie je ešte poslednou obeťou ich agresie...

Nesúhlasím

(Karol Nagy, karolnagy77@gmail.com, 22. 4. 2011 9:18)

Nesúhlasím s bombardovaním Líbye.